Henry Grahn Hermunen

 Henry Grahn Hermunens konstnärliga arbete får olika uttryck. Han målar, tecknar, skulpterar och fotograferar, visar verken var för sig eller sammanfogade i stora installationer, ljus och ljud bär ofta en viktig funktion. Han lägger ekologiska och poetiska aspekter också på sitt val av material.

 I landskapen läser han naturens egna språk i geometriska formationer, upprepningar och formler som återspeglar årtusenden av vindar och vattenflöden. I spåren efter människor söker - och finner - han mönster och andra uttryck som tycks vara gemensamma för mänskligt skapande, för mänskligt liv, oavsett tidsålder.

 Henry Grahn Hermunen är född 1963 i Helsingfors och utbildad bland annat vid Bildkonstakademien i Helsingfors och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Han har rest över hela jorden, bott i Ryssland, Spanien och Tyskland och rör sig nu främst mellan Stockholm, Sankt Petersburg och Helsingfors. Han var den förste nordeuropeiske konstnär som inbjöds att i det nya Ryssland ha separatutställning i Eremitaget i Sankt Petersburg, ett av världens främsta konstmuseer.

 The River of Life, gjord i en teknik tryckt på glas i flera skikt, visades på Verket, AvestaArt 2012