Anna Molin

Född 1044, uppvuxen och bosatt i Sollefteå.

Utbildad på textilseminariet i Umeå. Efter utbildningen fick Anna en tjänst på seminariet i fritt broderi(konstbroderi)

Efter att  hon återvänt till Sollefteå fick Anna ett barn med systisk fibros, och förstodatt hon inte skulle kunna arbeta som lärare då hennes flicka var mycket infektionskänslig och inte skulle kunna vara på förskola tillsammans mad andra barn. Efter hennes kurser i fritt broderi hade hon fått lust till att fortsätta med detta på egen hand. Så har det fortsatt sedan mitten av 70-talet och resulterat i en del utställningar och offentliga inköp.

Från Västernorrland Allehanda 2015:

"En vision som hämtad ur Tusen och en natt, med en blå Fågel Fenix som brinnande störtar fram över himlen.

Eller ta de mer än 900 spermatozoer – virkade på små medicinflaskor – som trängs på en stor väggtextil med namnet "Återvinna – återfinna”. Deras oavbrutna, ivriga rörelse framåt bryts av kvadratens väggar, en kvadrat som i sig blir en cell. Tolv sådana kvadrater sammanfogade till en helhet blir en strömmande dynamisk skapelse.

– Visst krävs det tålamod, skrattar Anna Molin.

– Men upprepningen har en särskild tjusning, och det finns en känsla i det textila hantverket. När jag är på vävstugan kan jag fascineras av det andra slänger bort. Resterna – de är så vackra."

Det är lekfullt, sinnligt, glittrigt och färgstarkt – och, inte minst, en näve i luften för miljön. När konsumtionseran står på topp spirar många motkrafter – att skapa konst av återbrukat skräp är också en protest mot en hejdlöst resursslösande samtid.

Men framför allt är det en njutning att besöka till exempel Anna Molins landskap av broderade knappar, uppklippta kapsyler, vävspolar, trådnystan och diverse medicinsk utrustning. Och jeanstyget får man inte glömma, centralt i hennes skapande. "